porady i konsultacje budowlane
Strona wykorzystuje cookies w celach statystycznych oraz poprawnego działania serwisu.
Zapoznałem się z Regulaminem Serwisu BDB.
BDB porady budowlane i doradztwo techniczne

ABC fizyki budowli

destrukcja materiałów przez lód

W zamkniętych i całkowicie wypełnionych wodą porach lód naciska z ciśnieniem 25 MPa tj. z naciskiem 250 kG na 1 cm2. Z tego powodu nasiąkliwe a mokre materiały budowlane w większości nie wytrzymują ujemnych temperatur, bowiem zamarzająca woda przekształcając się w lód rozsadza ich strukturę. Tylko materiały nienasiąkliwe są odporne na działanie lodu.

Największe spustoszenia w nasiąkliwych materiałach budowlanych powstają w okresie wiosennym, bowiem w tym czasie występuje częste „przechodzenie” temperatury przez 0 oC. W nocy występuje temperatura ujemna i cząstki lodu rozsadzają pory materiału (powstają pęknięcia i rysy), zaś w dzień podczas działania temperatury dodatniej lód topi się, a woda wnika w rysy coraz głębiej. Podczas kolejnej nocy woda zamarza, a lód rozsadza kolejne strefy w materiale. Działające przy tym siły odpychają od podłoża i w rezultacie, skrajne warstwy materiału są odrywane od reszty (tynk od ściany, farba od podłoża, skrajne warstwy betonu od masywu, górne warstwy asfaltu od podłoża itd.).

patrz także: kapilarne podciąganie wodykapilarywilgoć w materiałach budowlanychrozkład wilgoci w przegrodzie
materiały do pobrania:
c70634f680f2a81ce453d961feaaba39.webp
7e3a524abdf978f80cea6f69e25dad0a.webp
7343fddd4bf6f1c8885c4d553d6ee292.webp
1864b0865e509fa829cdb3e1ea6c7385.webp

Newsletter

Zapisz się do newslettera aby otrzymywać informacje o nowościach w Serwisie BDB

Kontakt

Biuro Doradztwa Budowlanego
home ul. Owocowa 20,
16-070 Porosły Kolonia k/Białegostoku
mail biuro@bdb.com.pl
phone tel. 602-330-355 (po godz. 11:00)
linkedin linked in
linkedin instagram
facebook funpage
facebook
grupa domy
bez błędów
facebook
grupa sekrety budowy
domów bez błędów
facebook
grupa architekt
magister czy inżynier
facebook
grupa 15 tysięcy
porad budowlanych
2007-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved.