porady i konsultacje budowlane
Strona wykorzystuje cookies w celach statystycznych oraz poprawnego działania serwisu.
Zapoznałem się z Regulaminem Serwisu BDB.
BDB porady budowlane i doradztwo techniczne

czy wiesz że ...

Już nie obowiązuje parametr gęstości styropianu oznaczany dawniej symbolem FS. Przykładowo, FS-15 oznaczał, że styropian ma gęstość nie mniejszą niż 15 kg/m3). Od stycznia 2004 r. obowiązuje znacznie szersze oznakowanie styropianów ekspandowanych. Nowym parametrem klasyfikującym styropian są naprężenia ściskające przy odkształceniu względnym wynoszącym 10 %. Przykładowo:  EPS 70 oznacza płyty styropianowe EPS (polistyren ekspandowany) wytrzymujące nacisk nie mniejszy niż 70 kPa - przy ugięciu o 10 %. Jednocześnie musi być spełniony inny parametr, tj. wytrzymałość na zginanie (dla EPS 70 wynosi ona nie mniej niż 115 kPa).

Oprócz tego, producent musi zadeklarować współczynnik przewodzenia ciepła λ styropianu, który podaje się w oznaczeniu wyrobu, np. EPS 70 - 040 oznacza, że oprócz wytrzymałości na ściskanie 70 kPa przy 10 % ugięciu, współczynnik przewodzenia ciepła wynosi 0,040 W/mK.

ostatnio dodane



porady budowlane porady architektom porady wykonawcom porady inwestorom porady inżynierom fizyka budowli błędy projektowe błędy wykonawcze analizy optymalizacyjne analizy cieplno-wilgotnościowe budowa domu jednorodzinnego domy murowane domy energooszczędne domy szkieletowe domy z bala
7343fddd4bf6f1c8885c4d553d6ee292.webp
7e3a524abdf978f80cea6f69e25dad0a.webp
1864b0865e509fa829cdb3e1ea6c7385.webp
c70634f680f2a81ce453d961feaaba39.webp

Newsletter

Zapisz się do newslettera aby otrzymywać informacje o nowościach w Serwisie BDB

Kontakt

Biuro Doradztwa Budowlanego
home ul. Owocowa 20,
16-070 Porosły Kolonia k/Białegostoku
mail biuro@bdb.com.pl
phone tel. 602-330-355 (po godz. 11:00)
linkedin linked in
linkedin instagram
facebook funpage
facebook
grupa domy
bez błędów
facebook
grupa sekrety budowy
domów bez błędów
facebook
grupa architekt
magister czy inżynier
facebook
grupa 15 tysięcy
porad budowlanych
2007-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved.